Salı, Şubat 19, 2008

Nohut


Malzeme:

* Nohut
* Kuru soğan
* Domates
* Sıvı yağ
* Deniz tuzu
* Taze çekilmiş karabiber
* Esmer işlenmemiş şeker ya da stevia

Hazırlanışı:


* Nohut bir gece önceden ılık ve tuzlu suda ıslatılır.
* Islatılmış nohut pişirilmeden önce soğuk sudan geçirilir.
* Yemeklik doğranmış soğan, sıvı yağ ve domates rendesi birarada hafifçe kavrulur.
* Bir miktar sıcak su eklenir ve kaynatılır.
* Nohutlar bu karışıma katılır.
* Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber eklenir.
* Arzuya göre bir çay kaşığı esmer işlenmemiş şeker veya stevia katılır ve yumuşayana kadar pişirilip ateşten alınıp servis edilir.

AFİYET OLSUN!

Zeytinyağlı Yaprak Sarma


Malzeme:

* 1 paket Salamura yaprak ya da mevsimi ise taze yaprak
* 1.5 bardak esmer pirinç
* 3/4 su bardağı zeytinyağı
* 5 adet orta boy soğan
* 1.5 kahve fincanı dolma fıstığı
* 1 kahve fincanı kuş üzümü
* 1 tatlı kaşığı tarçın
* 1 tatlı kaşığı kimyon
* 1 tatlı kaşığı yenibahar
* nane
* dereotu
* deniz tuzu
* taze çkilmiş karabiber
* esmer işlenmemiş şeker ya da stevia (1 kahve kaşığı)

Hazırlanışı:


* Ilık ve tuzlu suda ıslatılmış pirinç, yemeklik doğranmış soğan, dolma fıstığı, zeytinyağı tencereye konur. Karıştırılarak hafif ateşte kavrulur.
* Pirinçler iyice kavrulana kadar çevrilir.
* Baharatın tümü (tuz, biber dahil) ilave edilir. Çok az sıcak su ilavesi ile diri şekilde pişirilir.
* Piştikten sonra karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
* Taze yaprak haşlanır, salamura yaprak bol suda tuzu gidene kadar yıkanır.
* Hazırlanmış olan iç malzemesi yapraklara sarılır.
* Tencerenin dibine 3-4 adet yaprak konur ve üstüne iç malzemesi ile doldurulup sarılmış yapraklar muntazam şekilde dizilir.
* Bir miktar sıcak su sarmaların üstüne gelmeyecek şekilde yandan tencereye katılır.
* Yaprak sarmaları üstü kapalı şekilde pişirilir.
* Piştikten sonra soğumaya bırakılır.
* Soğuduktan sonra servis tabağına alınır ve ince kesilmiş limon dilimleriyle süslenir.

Benim Tavsiyem:

Genelde yaprakların çok ince sarılması gerektiği gibi bir kanı vardır bizim insanımızda. Hatta ince yaprak sarması marifet olarak bile konuşulur. Bence yanlış bir bakış açısı. Böyle bir mecburiyet olmadığı gibi bu bir damak zevki meselesidir. örneğin ben çok sıkı ve incecik sarılmış sarmalardan hiç zevk almam, bu nedenle nasıl sarılacağı herkesin el becerisine ve damak zevkine göre değişir.

AFİYET OLSUN!

Pazar, Şubat 10, 2008

Zeytinyağlı Kereviz


Malzeme: (6 Kişilik)

* 4 büyük kereviz
* 2 havuç
* 2 orta boy patates
* 1 limon
* sızma zeyinyağı
* sıvı yağ (ayçiçek yağı)
* deniz tuzu
* taze çekilmiş karabiber
* 2 çay kaşığı işlenmemiş esmer şeker veya stevia

Hazırlanışı:


* Soyulan kerevizler dörde bölünür, ortaları oyulup sandal şekli verilir. Bir miktar suya limon sıkılarak hafifçe haşlanır. (Kokusunun gitmesi için)
* Patates ve havuçlar minik küpler halinde doğranır, sıvı yağda hafifçe kızartılır, sandalların içine doldurulur.
* Tuz, biber, limon suyu, zeytinyağı ve sıcak su ilavesiyle pişmeye bırakılır.
* Pişmeye yakın ince ince doğranmış kereviz yaprakları ilave edilir. Pişmeye bırakılır.

Benim Tavsiyem:

Kerevizlerin üstüste binip ezilmelerini önlemek için mümkün olduğunca geniş bir tavada bu yemeğin yapılmasını öneririm.

AFİYET OLSUN!

Perşembe, Şubat 07, 2008

Soya Kremalı Brokoli


Malzeme:

* Brokoli
* Soya kreması
* Toz kişniş

Hazırlanışı:


* Yıkanıp temizlenmiş brokoliler buharda haşlanır.
* Soya kreması ve bir çay kaşığı kadar kişniş çok hafif ateşte çok kısa süre çevrilir.
* Brokoliler servis edilirken kişnişli soya kreması üzerine dökülür.
* Limon tadını sevenler biraz limon da ekleyebilir yerken.

AFİYET OLSUN!

Mercimek Çorbası


Malzeme:

* Kırmızı mercimek
* Kuru soğan
* Sıvı yağ
* Deniz tuzu
* Taze çekilmiş karabiber

Hazırlanışı:


* Yemeklik doğranmış soğanlar sıvı yağda çevilir.
* Yıkanmış, süzülmüş mercimekler ilave edilir.
* Üzerini kaplayacak kadar suyla rengi dönünceye kadar kaynatılır.
* Tuz ve biber ilave edilir.
* Çorbanın alması istenilen kıvama göre üzerine tekrar kaynar su ilave edilir.
* Pişinceye kadar kaynatılır.

Neden Bu Tarif?

Çok basit ve çabuk yapılabilen bir çorba. Ayrıca tüm veganların mutlaka çok sık mercimek yemeleri gerekmektedir. Aslında sırf veganların değil, herkesin bol mercimek yemesinde fayda vardır. Çok da lezzetli oluyor bu tarif.

Benim Tavsiyem:

Mercimekler hafifçe ağza gelecek şekilde pişirilmeli. Arzu edilirse blenderdan geçirilip inceltilebilir de, ama bu arzuya bağlıdır. Ben pütür pütür olmasını tercih ediyorum.

Servis yaparken de üzerin taze çekilmiş karabiber konursa tadı daha da güzel olur.

AFİYET OLSUN!

Cumartesi, Şubat 02, 2008

Kışın Ekolojik Halk Pazarı


17 Haziran 2006 tarihinden beri İstanbul'un bir ekolojik halk pazarı olduğunu cümle alem biliyor.

Bu pazar her Cumartesi günü Şişli Feriköy'de kuruluyor.

İlk açıldığı günden beri her fırsatta gittiğim ve alışveriş yapmaktan da büyük zevk aldığım bu pazar, doğa ve insan sağlığına zarar vermeyen doğal yöntemlerle yetiştirilen taze ekolojik sebze, meyve ve diğer ekolojik ürünleri her hafta tüketiciyle buluşturuyor.

Bu pazarda Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen ürünler satışa sunuluyor.

Tüm ürünler ekolojik sertifikalı.




Kışın ve yazın çok farklı oluyor pazar. Bu da çok doğal, özellikle yaz ve kış sebze ve meyvesi açısından düşünürseniz, renkler bile farklı pazar yerinde.



İnsanların kafasında ekolojik ürünler pahalıdır düşüncesi vardır. Belki, doğal olmayan ve sağlıksız ortamda yetişen diğer ürünlere göre biraz daha pahalı olabilir ama bence aradaki fark pek o kadar da fazla değil. Ayrıca 'ucuzdur vardır illeti, pahalıdır vardır hikmeti' lafı bu noktada tam da yerine oturuyor.

Doğaya ve insana verilen zararı görmezden gelmek günümüz insanı için utanılası bir durum. Bence herkes kendi hayatında, kendi evinde, kendi bahçesinde ya da balkonunda elinden geleni yapmalı.

Bu konuda bilinçlenmek çok önemli. Ben yıllarca vegan konusunu inceledim, okudum, araştırdım ve etik açıdan vegan olma kararı aldım. Önce et, sonra kanatlıları yemeyi bıraktım, daha sonra balık. Süt ve süt ürünlerini bırakmak soya ve soya sütünü tanıyınca çok da kolay oldu açıkçası. Tüm hayvansal ürünler ve hayvanlardan elde edilen ürünler çıktı hayatımdan birer birer yeme içme, giyim kuşam ve yaşam alanımda.



Bu konuyu çok araştırdım, çok okudum ve bilinçlendim. Doğrunun bu olduğu kanaatine vardım.

Çevre bilincinin gelişmesi gerekliliğine inanıyorum ve buna öncelikle de insanın kendi hayatında başlaması gerekiyor. Bu nedenle bu ekolojik halk pazarına benim de karınca kararınca desteğim oradan alışveriş ederek oluyor.




Aynı şey ekolojik ürün satan dükkânlardan yaptığınız alışverişler için de geçerli. (Alışveriş Önemlidir başlıklı yazıda da bu konuya değinmiştim).

Kendinize, çevrenize, tüm canlılara, kısacası dünyaya iyilik edin. Ekolojik ürünler kullanın!

Ekolojik Halk Pazarı ile ilgili daha fazla bilgi için:

http://www.bugday.org/ ve http://www.epazaryeri.org/

Brokolili Makarna

Tarkan'ın Tarifi


Malzeme:

* Brokoli
* Organik kuru domates
* Zeytinyağı
* Organik acı pul biber
* Taze çekilmiş karabiber
* Deniz tuzu
* Limon suyu
* Organik makarna

Hazırlanışı:


* Makarna önceden kaynatılmış suda haşlanır.
* Brokoliler yıkanıp ayıklanır ve küçük parçalara bölünür.
* Makarna pişmeye yakınken tavaya biraz zeytinyağı konup brokoliler 1-2 dakika kadar orta ateşte çevirilir.
* İnce şeritler halinde kesilmiş kuu domatesler ve acı pul biber eklenir ve 2 dakika kadar daha pişirilir (brokoliler hafifçe yumuşayana dek).
* Makarna süzülür, tavaya dökülüp iyice karıştırılır.
* Gerekirse biraz daha zeytinyağı eklenebilir.
* Son olarak bir yemek kaşığı kadar (arzuya göre daha fazla da olabilir) limon suyu, deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber katılır ve hemen servis yapılır.

AFİYET OLSUN!

Ispanak (Kök)


Malzeme:

* kök ıspanak
* soğan
* sızma zeytinyağı
* ayçiçek yağı
* domates veya domates salçası
* pirinç
* deniz tuzu
* karabiber
* işlenmemiş esmer şeker veya stevia

Hazırlanışı:




* Kök ıspanaklar elma sirkeli suda yıkanır. Birkaç kez daha duru suyla yıkanır.
* Soğan sıvı yağlarla tencerede hafif öldürülür, salça ilave edilir.
* Ispanaklar 3-4 kök halinde sosa katılarak bir süre çevrilir. Ispanaklar bitene kadar devam edilir.
* 1/2 tatlı kaşığı kadar esmer şeker ya da stevia katılır.
* Yemek çevrilir ve sıcak su ilave edilir.
* Pirinç katılır.
* Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber katılır.
* Yemek pişince kapağı açılır ve 2-3 dakika kadar üstü açık olarak pişirilir.

AFİYET OLSUN!

Cuma, Şubat 01, 2008

Avokadolu Roka Salatası

Tarkan'ın Tarifi



Malzeme:

* 1 olgun avokado
* 1 demet roka
* 1-2 diş sarımsak
* 1 avuç kadar tohum karışımı (ay çekirdeği, kabak çekirdeği, susam, keten tohumu)
* biraz ceviz içi
* sızma zeytinyağı
* limon suyu
* taze çekilmiş karabiber

Hazırlanışı:


* 1 demet roka yıkanır ve kurulanır. Roka yaprakları salata tabağına yerleştirilir.
* Avokado ikiye kesilip çekirdeği çıkartılır, kabuğu soyulur ve ince ince ay şeklinde dilimler halinde kesilir.
* Avokado dilimleri salata tabağındaki roka yapraklarının üstüne yerleştiilir.
* Bir sos kabında sızma zeytinyağı, çekilmiş ya da çok ince doğranmış sarımsak,limon suyu ve taze çekilmiş karabiber karıştırılır.
* Ceviz ve tohum karışımı havanda dövülür ve sosa katılıp karıştırılır. Koyuca bir sos elde edilir.
* Sos salatanın üzerine dökülür, karıştırılıp servis yapılır.

Benim Tavsiyem:

Bu salata o kadar doyurucu ki, bir dilim tam buğday ya da tahıl ekmeğiyle nefis bir akşam yemeğine dönüşüyor.

Neden Bu Tarif?

Bu tarif rawfood yani çiğ gıda düşkünü veganların vazgeçemeyeceği bir tarif olacaktır. Hem hafif, hem doyurucu, hem de inanılmaz derecede faydalı ve sağlıklı bir tarif.

AFİYET OLSUN!

Elma Püresi


Malzeme:

* 4 elma
* limon suyu
* toz tarçın
* stevia

Hazırlanışı:

* Elmalar iyice yıkanır ve çekirdekleri çıkartılarak ufak parçalar halinde kesilir. Renk vermesi açısından kabukları soyulmaz.

* Elmalar blender'da bir tatlı kaşığı kadar limon suyu, bir tatlı kaşığı tarçın ile birlikte püre haline gelene kadar çekilir.

* Elde edilen püre tadılıp arzuya göre biraz stevia katılarak tatlandırılabilir.

Neden Bu Tarif?

Aslında veganların en önemli özelliklerinden biri, raw&life dediğimiz canlı ve yaşayan gıda ile beslenme alışkanlıklarıdır. Bu püre de pişirilmeden yapılan, çiğ tariflerden biri ve inanılmaz lezzetli.

Benim Tavsiyem:

Elmalar bildiğiniz gibi değişik renkler ve tatlarda olur. Bu nedenle değişik elmalar değil bir elma çeşidinden yapın bu püreyi.

Bu püreyi bir iki gün buzdolabında saklayabilirsiniz. Geçen zamanla pürenin rengi de koyulaşır.

Bu püreyi kahvaltıda da yiyebilirsiniz, canınız tatlı çektiği zamanlarda da.

AFİYET OLSUN!