Cumartesi, Nisan 09, 2016

Patlıcanlı Bulgur Pilavı



Malzeme:

* 2 bardak pilavlık bulgur
* 1/2 patlıcan
* kuru soğan
* taze soğan
* 1 tatlı kaşığı kişniş
* 1 tatlı kaşığı yenibahar
* 1 tatlı kaşığı nane
* tuz
* biber
* sızma zeytinyağı
* kaynar su

Hazırlanışı:

* Pilav tenceresine sızma zeytinyağı konur ve yüksek ateşte yağda küçük doğranmış kuru soğan çevrilir, daha sonra küçük ve küp küp doğranmış patlıcanlar eklenip soğanla birlikte biraz çevrilir, bir müddet sonra iyice yıkanıp temizlenmiş 2 bardak pilavlık bulgur eklenir. Soğan, patlıcan ve bulgur biraz kavrulduktan sonra 3 bardak kaynar su katılır ve ateş kısılır.

* Suyun kaynadığı an tuz, biber, bir tatlı kaşığı nane, bir tatlı kaşığı kişniş ve bir tatlı kaşığı yenibahar malzemeye katılıp karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır.

* Pilav suyunu çekip dişe gelecek yumuşaklığa ulaştığında ateş kapatılır, pilavın üzerine ufak doğranmış taze soğan konur ve temiz bir bez ya da kağıt tencere ile kapak arasına yerleştirilip pilav yaklaşık 20 dakika demlendirilir.

* Pilav demlendikten sonra bez ya da kağıt alınır ve pilav karıştırılır.

Neden Bu Tarif?

Bulgur pilavı çok sağlıklı ve lezzetli bir seçenek. Her şeyle de sunulabilir. Ama bu şekliyle başlı başına bir yemek. Kolay ve hızlı yapılabiliyor olması tercih sebebi olabilir.

Benim Tavsiyem:

Bulgurun -bulabiliyorsanız- organik olanını alın. Ben Urfa'dan özel getiriyorum. Bu tarifi patlıcan sevmiyorsanız ya da sade yapmak arzusundaysanız patlıcanları katmadan da aynen uygulayabilirsiniz.

İstediğiniz malzemeyi çıkarıp istediğinizi katın ama benden tavsiye, baharatları değiştirmeyin. Mardin'de öğrendiğim en güzel şeydir baharat kullanmak, baharatı doğru kullanmak. Baharat asla yemeğin tadının önüne geçmemeli ve mutlaka kişniş ve yenibahar kullanılmalı. Deneyin, bayılacaksınız. Tarifteki zaman diliminde katın, tadı bozulmasın ve ölçülere uyun derim.

Bulgur pilavında en iyi sonuç aynen beyaz pirinçle yapılan pilavdaki gibi 1'e 1,5 ölçü ile alınır. Yani 1 bardağa 1.5 bardak kaynar su katarak.

AFİYET OLSUN!